Fietsroutes langs de Reiling Hoeve

Sinds 1 augustus 2019 is de Reiling Hoeve gestart met deze koffie en thee tuin. Diverse fiets- en wandelroutes komen langs de Reiling Hoeve. Ook is de Reiling Hoeve lid van Rustpunt geworden, geen zelfbediening, maar een heerlijke cappuchino, latte of een glas thee waar je keuze hebt uit 40 smaken, en dan eventueel met wat huisgemaakt lekkers erbij. Er is een ruim opgezet terras maar ook binnen is er plaats in de nostalgische pronkkamer. Binnen vind u verscheidene informatie over fiets en wandelroutes in Drenthe en Groningen en wat er verder zoal te doen is in de omgeving. Er is hier voldoende parkeer gelegenheid, zodat u ook vanaf hier kunt starten met de fietsroute. Wilt u een stukje wandelen door de mooie natuur van Gasselternijveen of iets te weten komen over het dorp en de scheepvaarthistorie van Gasselternijveen, ook dat kun je starten vanaf de Reiling Hoeve. 

Hieronder vind u een paar van de fietsroutes die langs de Reiling Hoeve komen.

Fietsen en genieten in Drenthe - 57,66 km


Op ontdekking in Gieten kom je verschillende leuke fietswegen tegen. Genieten maar. Deze fietsroute gaat grotendeels door de volgende regio: Drenthe. Deze route kan je in alle seizoenen rijden. Het water van Beek (en ook het landschap) ziet er altijd anders uit. Er wordt op veel beton- en asfaltwegen gereden. Een bezienswaardigheid langs deze route moet je alvast gezien hebben: De Eendracht. 

Daar zit muziek in - 135,18 km - Emmen - Ter Apel - Stadskanaal - Borger


Ga een paar dagen naar Drenthe en ontdek dat ze ook in het noorden muziek kennen. Voor liefhebbers van Skik geen verrassing, maar er is meer te vinden: het Harmonium Museum in Barger-Compascuum, het C+B Museum in Grolloo, Museum Musica in Stadskanaal en accordeonmuseum Harte Meijer in Gasselternijveenschemond. Stap op de fiets en geniet!

Borger - Gasselternijveen - Gasselte - Borger 40 km


Hout en Steen - 42,67 km


Hunze - 48 km


De fietsroute ‘Hunze’ van 48 kilometer brengt je op de Semslinie, de provinciegrens van Groningen en Drenthe. Je fietst langs grafheuvels, door kleine dorpjes, langs een klein kerkje en een korenmolen naar de Hunzevallei. Wil je genieten van dit natuurschoon? In het Groningse Stadskanaal vergaap je je aan de prachtige gerestaureerde treinen van Museumspoorlijn S.T.A.R., de langste museumspoorlijn van Nederland. In Drenthe fiets je langs bos- en heidegebied Drouwenerzand en door boswachterij Gieten-Borger. En je waant je terug in de tijd bij de hunebedden D19 en D20 bij Drouwen.

Genieten bij Gieten - 39,7 km


De naam Stadskanaal is ontstaan toen in 1765 de gemeenteraad van Groningen besloot om een kanaal te laten graven, het kanaal van de stad dus. Langs het kanaal kwamen nieuwe woonwijken te staan die samen de stad Stadskanaal vormden. Vanuit de stad rijden historische stoomtreinen naar Musselkanaal en Veendam. Gieten ligt op de grens van bossen en heidevelden. Het wapen van Gieten laat een opspringende hazewindhond zien. De korenmolen uit 1833 heeft daarom de naam 'De Hazewind' gekregen.

Stadskanaal - Gasselternijveen - Gieterveen - 31,6 km


Molen "de Juffer"

Het dorp Stadskanaal is ontstaan als veenkolonie en groeide door de jaren heen uit tot een regionaal centrum. Er kwam steeds meer bebouwing op de rand van het in de achttiende eeuw aangelegde kanaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk, mede door de komst van multinational Philips. Iets ten westen van Stadskanaal vind je Gasselternijveen. Landbouwers uit Gasselte vestigden zich op de zandruggen langs de Hunze in de late middeleeuwen. De ontginning van het veen begon rond 1635. Er werden veel kanalen afgegraven en de scheepvaart ontwikkelde zich hierdoor sterk. (Bij de Reiling Hoeve vind u een folder waar een wandelroute instaat dat gaat over deze scheepvaart historie in Gasselternijveen). Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel kanalen gedempt, hier in Gasselternijveen is de Vaart rond 1970 gedempt. Er zijn wel nog een aantal schipperswoningen te vinden in het dorp die herinneren aan de oude tijd. De molen "De Juffer". Deze molen vervangt een eerdere molen die hier gebouwd was in 1841. De huidige molen is gebouwd in 1970 nadat de voorganger in 1963 werd afgebroken. De nieuwe molen is een ronde stenen stellingmolen die gebruikt wordt als korenmolen. De molen maalt tegenwoordig op vrijwillige basis en doet daarnaast dienst als trouwlocatie. Vervolgens fiets je door naar molen Eendracht. Deze prachtige molen is werd oorspronkelijk gebouwd in 1877 als achtkante bovenkruier. Na een brand in 1904 werd de molen herbouwd als ronde stenen molen. De molen heeft een vlucht van bijna 20 meter en functioneerde als korenmolen. De molen is voor het laatst gerestaureerd in 2008, waarbij de stenen onderbouw werd vernieuwd en het binnenwerk en de kap van de molen gerestaureerd. De molen is tegenwoordig buiten bedrijf, wat jammer is, want stilstand betekent voor een molen vaak achteruitgang.

Het laden/ lossen in de tijd van de scheepvaart, van de aardappelen bij de

aardappelmeel fabriek  "Oostermoer"  in Gasselternijveen

Een fietsroute om van te genieten langs Waterstaatskerk - 41 km


 In 1858 gebouwde zaalkerk is een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl.

Op ontdekking in Gasselternijveen kom je verschillende leuke fietswegen tegen. Genieten maar. Leuke kennismaking met Drenthe. Ontdek al fietsend een topper in de geschiedenis. Weinig kans dat je veel auto's tegenkomt langs deze route. De route gaat gedeeltelijk over onverharde wegen. Voordat je je weg vervolgt, stop zeker eens bij Molen de Juffer. Een route die je zeker zal bekoren. De wegen en paden van deze route slingeren je door de natuur. Kort samengevat, een aanrader!

De Branden - 80 km


Een zeer uitgebreide fietsroute met veel bezienswaardigheden, door de provincie Groningen en Drenthe. Deze route is te starten en eindigen bij de Reiling Hoeve. Of u maakt er een meerdaagse fietsroute van. 

 

Museumroute - 50 km


Deze museumroute kunt u beginnen en eindigen bij de Reiling Hoeve. Deze fietsroute neemt u mee langs verschillende kleine dorpen in deze mooie provincie. Onderweg komt u mooie bezienswaardigheden tegen waar de provincie Drenthe om bekend staat, namelijk de Hunebedden. Ook fietst u langs het mooie Stadskanaal waar u de watertoren kunt beklimmen. 

Fietsroute door dorpen, landerijen en natuur - 20.82 km


Deze route is gemaakt in samenwerking met "Doortrappen". 

Hunzeroute - 48 km