Fietsroutes langs de Reiling Hoeve

Sinds 2019 is de Reiling Hoeve lid van Rustpunt. Binnen vind u verschillende informatie over fiets en wandelroutes in Drenthe en Groningen en wat er verder zoal te doen is in de omgeving. Langs de Reiling Hoeve komen verschillende fietsroutes. Er is hier voldoende parkeer gelegenheid om uw auto te parkeren, zodat u vanaf hier kunt vertrekken op de fiets. Wilt u een stukje wandelen en de scheepvaarthistorie van Gasselternijveen beleven dan kunt u ook vanaf hier starten.  

Hieronder vind u een paar van de fietsroutes die langs de Reiling Hoeve komen.

Fietsen en genieten in Drenthe - 57,66 km

Op ontdekking in Gieten kom je verschillende leuke fietswegen tegen. Genieten maar. Deze fietsroute gaat grotendeels door de volgende regio: Drenthe. Deze route kan je in alle seizoenen rijden. Het water van Beek (en ook het
landschap) ziet er altijd anders uit. Er wordt op veel beton- en asfaltwegen gereden. Een bezienswaardigheid langs deze route moet je alvast gezien hebben: De Eendracht. 

Daar zit muziek in - 135,18 km - Emmen - Ter Apel - Stadskanaal - Borger

Ga een paar dagen naar Drenthe en ontdek dat ze ook in het noorden muziek kennen. Voor liefhebbers van Skik geen verrassing, maar er is meer te vinden: het Harmonium Museum in Barger-Compascuum, het C+B Museum in Grolloo, Museum Musica in Stadskanaal en accordeonmuseum Harte Meijer in Gasselternijveenschemond. Stap op de fiets en geniet!

Borger - Gasselternijveen - Gasselte - Borger 40 km

Hout en Steen - 42,67 km

Borger - Gasselternijveen. De omgeving van Borger kleurt op de kaart groen en paars, met hier en daar wat blauw. Liefhebbers van de natuur zegt dat genoeg: het is er groen, kleurt in de nazomer paars door de hei en het blauw staat uiteraard voor water. Als dat geen aanmoediging is om naar Borger te komen... Maar in Borger is ook het Hunebed Centrum te vinden, ontworpen door Aldo van Eyck, vlakbij het grootste hunebed van Nederland. Wie wel eens de andere kant van bomen wil bekijken wordt uitgenodigd bij Buitencentrum Boomkroonpad. Maak er een spannende wandeling door de worteltunnel en wandel door de toppen van bomen. Omdat het centrum ook het startpunt is van boswachterij Gieten-Borger is het ook een mooi uitgangspunt voor een speurtocht door het bos of een ritje met de Bospaardentram.

Hunze - 48 km

De fietsroute ‘Hunze’ van 48 kilometer brengt je op de Semslinie, de provinciegrens van Groningen en Drenthe. Je fietst langs grafheuvels, door kleine dorpjes, langs een klein kerkje en een korenmolen naar de Hunzevallei. Wil je genieten van dit natuurschoon? In het Groningse Stadskanaal vergaap je je aan de prachtige gerestaureerde treinen van Museumspoorlijn S.T.A.R., de langste museumspoorlijn van Nederland. In Drenthe fiets je langs bos- en heidegebied Drouwenerzand en door boswachterij Gieten-Borger. En je waant je terug in de tijd bij de hunebedden D19 en D20 bij Drouwen.

Genieten bij Gieten - 39,7 km

De naam Stadskanaal is ontstaan toen in 1765 de gemeenteraad van Groningen besloot om een kanaal te laten graven, het kanaal van de stad dus. Langs het kanaal kwamen nieuwe woonwijken te staan die samen de stad Stadskanaal vormden. Vanuit de stad rijden historische stoomtreinen naar Musselkanaal en Veendam. Gieten ligt op de grens van bossen en heidevelden. Het wapen van Gieten laat een opspringende hazewindhond zien. De korenmolen uit 1833 heeft daarom de naam 'De Hazewind' gekregen.

Stadskanaal - Gasselternijveen - Gieterveen - 31,6 km

Molen "de Juffer"

tekening turfschip te Stadskanaal

Het dorp Stadskanaal is ontstaan als veenkolonie en groeide door de jaren heen uit tot een regionaal centrum. Er kwam steeds meer bebouwing op de rand van het in de achttiende eeuw aangelegde kanaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk, mede door de komst van multinational Philips. Iets ten westen van Stadskanaal vind je Gasselternijveen. Landbouwers uit Gasselte vestigden zich op de zandruggen langs de Hunze in de late middeleeuwen. De ontginning van het veen begon rond 1635. Er werden veel kanalen afgegraven en de scheepvaart ontwikkelde zich hierdoor sterk. (Bij de Reiling Hoeve vind u een folder waar een wandelroute instaat dat gaat over deze scheepvaart historie in Gasselternijveen). Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel kanalen gedempt. Er zijn wel nog een aantal schipperswoningen te vinden in het dorp die herinneren aan de oude tijd. (In één van die woningen is nu een B&B gevestigd, genaamd "Herberg Salomons") De molen "De Juffer". Deze molen vervangt een eerdere molen die hier gebouwd was in 1841. De huidige molen is gebouwd in 1970 nadat de voorganger in 1963 werd afgebroken. De nieuwe molen is een ronde stenen stellingmolen die gebruikt wordt als korenmolen. De molen maalt tegenwoordig op vrijwillige basis en doet daarnaast dienst als trouwlocatie. Vervolgens fiets je door naar molen Eendracht. Deze prachtige molen is werd oorspronkelijk gebouwd in 1877 als achtkante bovenkruier. Na een brand in 1904 werd de molen herbouwd als ronde stenen molen. De molen heeft een vlucht van bijna 20 meter en functioneerde als korenmolen. De molen is voor het laatst gerestaureerd in 2008, waarbij de stenen onderbouw werd vernieuwd en het binnenwerk en de kap van de molen gerestaureerd. De molen is tegenwoordig buiten bedrijf, wat jammer is, want stilstand betekent voor een molen vaak achteruitgang.

Het laden/ lossen in de tijd van de scheepvaart, van de aardappelen bij de

aardappelmeel fabriek  "Oostermoer"  in Gasselternijveen

Een fietsroute om van te genieten langs Waterstaatskerk - 41 km

 In 1858 gebouwde zaalkerk is een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl.

Op ontdekking in Gasselternijveen kom je verschillende leuke fietswegen tegen. Genieten maar. Leuke kennismaking met Drenthe. Ontdek al fietsend een topper in de geschiedenis. Weinig kans dat je veel auto's tegenkomt langs deze route. De route gaat gedeeltelijk over onverharde wegen. Voordat je je weg vervolgt, stop zeker eens bij Molen de Juffer. Een route die je zeker zal bekoren. De wegen en paden van deze route slingeren je door de natuur. Kort samengevat, een aanrader!

De Branden - 80 km

Een zeer uitgebreide fietsroute met veel bezienswaardigheden, door de provincie Groningen en Drenthe. Deze route is te starten en eindigen bij de Reiling Hoeve. Of u maakt er een meerdaagse fietsroute van. 

Museumroute - 50 km

Deze museumroute kunt u beginnen en eindigen bij de Reiling Hoeve. Deze fietsroute neemt u mee langs verschillende kleine dorpen in deze mooie provincie. Onderweg komt u mooie bezienswaardigheden tegen waar de provincie Drenthe om bekend staat, namelijk de Hunebedden. Ook fietst u langs het mooie Stadskanaal waar u de watertoren kunt beklimmen.