Pepermuntblad


Pepermunt thee bevat meer menthol dan thee van gewone munt. Door de menthol krijgen de pepermuntbladeren de karakteristieke verkoelende smaak. Pepermuntthee is heerlijk om na de maaltijd te drinken. Zo geeft de kruidenthee een dosis energie. De pepermunt thee kan zowel warm als koud gedronken worden. Beide zijn erg lekker. Deze gedroogde pepermunt blad is 100% natuurlijk en zonder toegevoegde stoffen.

Het kan nagenoeg aan elk ander kruid worden toegevoegd, om de smaak te verbeteren van wat bittere mengsels. Bij griep en verkoudheid gaat het goed samen met Vlierbloesem en Duizendblad.

Ga je gedroogde pepermunt thee kopen? Lees het volgende dan nog even aandachtig door. De ingenomen hoeveelheid van het kruid beïnvloedt de werking van het kruid. Bovenstaande informatie bevat geen medische adviezen en kan onvolledig zijn, raadpleeg je dokter in geval van twijfel. De Reiling Hoeve is niet aansprakelijk voor de resultaten van gemaakte keuzes op basis van de gegeven informatie op deze pagina.

Niet gebruiken tot 12 jaar. Door de menthol niet geschikt voor kinderen. Als vervangend kruid kan Kattekruid of Kruizemunt gebruikt worden, deze hebben dezelfde eigenschappen als Pepermunt maar dan veel milder.

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Verder kan pepermunt huidirritatie veroorzaken, niet gebruiken wanneer homeopathische middelen worden gebruikt en niet langdurig gebruiken.

 

Raadpleeg voor gebruik je dokter in geval van twijfel of in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Meer over pepermunt – mentha x piperita I

Pepermunt is een kruising welke vermoedelijk ontstaan is in Engeland.  Mentha verwijst naar de nymf Minthe welke volgens een sage veranderd werd in een muntblad. De x verwijst naar dat pepermunt een kruising is. Piperita verwijst naar gepeperd, naar de pittige smaak van pepermunt. Door de Romeinen en Grieken werd munt al gebruikt als medicinaal kruid. Later werd munt gebruikt als pijnstillend middel, voor het verhogen van het concentratievermogen en bij jicht.

Pepermunt is een gekweekte plant welke vrijwel niet in het wild voorkomt. Pepermunt wordt vooral gekweekt in Oost- en Noord-Europa, Canada, Zuid-Amerika en Japan. Pepermunt houdt van vochtige, voedzame bodems op locaties waarbij het blad in de zon staat. De pepermunt heeft uitlopende wortelstokken. De stengels van pepermunt zijn donkerpaars en worden tot 90 cm hoog. De bladeren van pepermunt zijn langwerpig, lopend in een punt. De bladeren zijn groen. In juni tot augustus verschijnen er kleine roze tot lilakleurige bloemen. De bladeren worden tweemaal per jaar geoogst, eind mei en in september.

Pepermunt wordt inwendig en uitwendig gebruikt. Naast dat pepermunt gebruikt kan worden als pepermuntthee, is het ook zeer geschikt in jam, ijs en gebak, bij kwark en kaas en in vleesgerechten. Ook wordt pepermunt gebruikt in cocktails en om ijs te garneren. Verder wordt pepermunt gebruikt in kauwgom, tandpasta en mondwater. Daarnaast wordt pepermunt gebruikt in medicijnen en tabak.

Mentha x piperitaoftewel pepermunt kent door haar lange geschiedenis veel synoniemen, ontstaan door wetenschappers met niet altijd even duidelijke beschrijvingen en dat mensen dezelfde plant ook verschillende namen gaven – streek tot streek verschillend. Pepermunt - mentha x piperita – staat ook bekend als Mentha × piperita 'Chocolate Mint' (Chocolademunt), Mentha × piperita 'Candymint', Mentha × piperita 'Citrata', Mentha × piperita 'Crispa', Mentha × piperita 'Lime Mint', Mentha × piperita 'Variegata', Mentha, Menthos, Oudemannekenskruid, Ruukgoed, Peppermint, Brandymint, Menthe poivrée, Menthe poivre, Pfeffer-Minze en Echte Pfefferminze.

 

Bron: Evans & Watson